Vertaald op 26 augustus 2022 door Veronique Scharwächter. Oorspronkelijk gepubliceerd door Pritha Bhandari
Indruksvaliditeit (face validity) geeft aan in welke mate een meetinstrument de indruk wekt iets relevants te meten. Indruksvaliditeit (“validiteit op het eerste gezicht”) beantwoordt de vraag of een meting aan de oppervlakte relevant en geschikt lijkt om te meten wat het moet meten.
Inhoudsopgave
- Waarom is indruksvaliditeit van belang?
- Hoe bepaal je de indruksvaliditeit?
- Wie moet de indruksvaliditeit beoordelen?
- Wanneer moet je indruksvaliditeit toetsen?
- Veelgestelde vragen over indruksvaliditeit
Waarom is indruksvaliditeit van belang?
Indruksvaliditeit (face validity) is belangrijk, omdat het een eenvoudige eerste stap is om de algemene validiteit van een onderzoeksinstrument te meten. Het is een relatief intuïtieve, snelle en gemakkelijke manier om na te gaan of een nieuwe meting op het eerste gezicht geschikt lijkt.
Een hoge indruksvaliditeit betekent dat iedereen die je meting beoordeelt van mening is dat de meting lijkt te meten wat deze zou moeten meten. Bij een lage indruksvaliditeit kan iemand die je meting beoordeelt in de war raken over wat je meet en waarom je deze methode gebruikt.
Om te voldoen aan een goede indruksvaliditeit, moet je meetinstrument:
- Duidelijk relevant zijn voor wat het meet;
- Geschikt zijn voor de proefpersonen;
- Geschikt zijn voor het onderzoeksdoel.
Indruksvaliditeit garandeert niet dat je algemene validiteit of betrouwbaarheid hoog is. Face validity wordt beschouwd als een zwakke vorm van validiteit, omdat het een subjectieve, snelle beoordeling is zonder systematische toetsing of statistische analyses.
Toch is het toetsen op indruksvaliditeit wel een belangrijke eerste stap in het beoordelen van de validiteit van je meting. Zodra je de indruksvaliditeit hebt vastgesteld, kun je complexere vormen van validiteit beoordelen, zoals constructvaliditeit, inhoudsvaliditeit of criteriumvaliditeit.
Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding
Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:
- Academisch taalgebruik
- Onduidelijke zinnen
- Grammaticale fouten
- Interpunctie
- Verboden woorden
Bekijk het voorbeeld
Hoe bepaal je de indruksvaliditeit?
Om de indruksvaliditeit te toetsen, vraag je andere mensen je meetinstrument te beoordelen en na te gaan of het geschikt is om je beoogde begrip te meten.
Je kunt ze de volgende vragen stellen:
- Zijn de onderdelen van de meting (e.g., de vragen) relevant voor wat gemeten wordt?
- Lijkt de methode bruikbaar om het begrip te meten?
- Lijkt de meting geschikt om het begrip te meten?
Je kunt een korte vragenlijst maken om naar je beoordelaars te sturen, of je kunt het informeel aan ze vragen.
Wie moet de indruksvaliditeit beoordelen?
In de academische wereld is er discussie over de vraag of je deskundigen, zoals andere onderzoekers, of leken, zoals potentiële proefpersonen, moet vragen om de indruksvaliditeit van je meetinstrument te beoordelen.
Het is vaak het beste om verschillende mensen te vragen je meting te beoordelen. Experts hebben een grondige kennis van onderzoeksmethoden, maar mensen uit je doelgroep kunnen je weer waardevolle inzichten geven die je anders misschien zou missen.
Er is sprake van een goede indruksvaliditeit als er een sterke overeenstemming is tussen de verschillende (groepen) mensen.
Wanneer moet je indruksvaliditeit toetsen?
Het is belangrijk om in een vroeg stadium van het onderzoeksproces een indicatie van de indruksvaliditeit te krijgen, vooral als je:
- een complex begrip operationaliseert;
- een nieuw meetinstrument gebruikt;
- een bestaand meetinstrument in nieuwe omstandigheden (of op nieuwe populaties) toepast.
Hieronder worden drie voorbeeldsituaties beschreven waarin (her)beoordeling van de indruksvaliditeit belangrijk is.
De ontwikkeling van een nieuwe meting of test
Een bestaande test voor een nieuwe populatie
Een bestaande test voor een nieuwe context
Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?
De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!
Scriptie nakijken op taal
Veelgestelde vragen over indruksvaliditeit
- Wat is de definitie van indruksvaliditeit (face validity)?
-
Indruksvaliditeit (face validity) geeft aan in welke mate een meetinstrument op het eerste gezicht relevant en geschikt lijkt om te meten wat het moet meten.
- Waarom is indruksvaliditeit (face validity) belangrijk?
-
Indruksvaliditeit (face validity)is belangrijk, omdat het een eerste beoordeling is van de validiteit van je meetinstrument. Het is een snelle en gemakkelijkke manier om na te gaan of een meetinstrument op het eerste gezicht nuttig is.
- Bij een hoge indruksvaliditeit geven mensen aan dat je meetinstrument volgens hen lijkt te meten wat het moet meten.
- Bij een lage indruksvaliditeit kan er verwarring zijn over de meting zelf of over waarom deze methode wordt toegepast.
- Wie moet de indruksvaliditeit (face validity) beoordelen?
-
Voor indruksvaliditeit (face validity) is het in de meeste gevallen het beste om verschillende mensen te vragen je meetinstrument te beoordelen. Deskundigen hebben weer hele andere kennis en kijken naar hele andere dingen dan potentiële proefpersonen. Beide groepen kunnen waardevolle inzichten leveren voor de beoordeling van je meetinstrument.
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.
Wat vind jij van dit artikel?
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-) Je stem is doorgevoerd :-) Bezig met het verwerken van je stem...
Veronique Scharwächter
Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.